Arbeidsongeval

Wat is een arbeidsongevallenverzekering?


Elke werkgever is verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Als de werkgever deze verzekering niet afsluit, wordt hij automatisch aangesloten bij het Federaal Agentschap voor Arbeidsrisico's (Fedris). Fedris is een openbare instelling met verschillende missies op het gebied van arbeidsongevallen.


Wie valt onder deze verzekering?


De schadeverzekering voor werknemers is bedoeld om werknemers te beschermen tegen ongevallen die zich tijdens het werk kunnen voordoen. Deze verzekering strekt zich uit tot andere personen zoals uitzendkrachten, kunstenaars, mensen met een leercontract (bijvoorbeeld beschutte werkplaatsen), studenten in het kader van schoolstages etc.
We spreken hier alleen over loontrekkende werknemers. De regelingen voor zelfstandigen en ambtenaren zijn specifieker.


In welke gevallen werkt de ongevallenverzekering?


Er zijn twee soorten ongevallen die onder deze verzekering vallen:

- eigenlijke arbeidsongevallen

Dat wil zeggen elk ongeval (geen ziekte) dat zich heeft voorgedaan tijdens de uitvoering van het werk, maar ook door de uitvoering van het werk. De oorzaak van de gebeurtenis moet buiten het lichaam van het slachtoffer liggen. Stel je bijvoorbeeld een werknemer voor die fotokopieën maakt in de daarvoor bestemde ruimte. Plots zakte hij in elkaar, getroffen door een hartaanval. De oorzaak van deze gebeurtenis ligt niet in het maken van fotokopieën: het maken van fotokopieën zorgt niet voor dergelijke stress, ook niet als de machine niet goed werkt. De oorzaak van deze gebeurtenis is eerder een hartprobleem. Dit ongeval is dus geen arbeidsongeval: de oorzaak van de gebeurtenis ligt waarschijnlijk in het lichaam van het slachtoffer.

Bovendien moet het ongeval bij de werknemer letsel (lichamelijk of geestelijk) hebben veroorzaakt, letsel waardoor hij niet kan werken.

- ongevallen op weg naar het werk

Dit geldt voor de normale route die een werknemer gebruikt om van huis naar zijn werk te komen. Als de werknemer een kleine omweg maakt van zijn normale reis, wordt altijd beschouwd dat hij op weg is naar zijn werk. Dit geldt bijvoorbeeld in het geval dat u uw kinderen voor het werk naar school brengt of ze 's avonds terug ophaalt. Dit is ook het geval als u stopt bij een winkel bij u in de buurt om boodschappen te doen voordat u naar huis terugkeert. Als de omleiding langer is dan de normale route, moet u rechtvaardigen dat de omleiding legitiem was. Je moest bijvoorbeeld absoluut boodschappen doen voordat je terugkeerde en kon dit niet op een ander moment doen. Als u daarentegen na het werk van de solden wilt gaan profiteren, wordt de reden niet als legitiem beschouwd.

Het ongeval moet, net als bij arbeidsongevallen, worden veroorzaakt door een gebeurtenis buiten het lichaam van het slachtoffer.


Wat wordt vergoed door de bedrijfsongevallenverzekeraar?


1. De kosten van de werknemer:

Dit zijn over het algemeen de volgende kosten:

- medische kosten (door INAMI erkend als vergoeding voor de patiënt);
- Reiskosten (voorbeeld: de werknemer heeft een gipsverband rond zijn been en wordt gedwongen met de taxi naar het werk te komen). Over deze reis is in het algemeen een voorafgaand akkoord van de verzekeraar nodig; prothesekosten.

2. Arbeidsongeschiktheid van de werknemer:

Het is een vergoeding die de verzekeraar betaalt wanneer de werknemer niet kan werken na een arbeidsongeval.

Deze handicap kan tijdelijk zijn (dit betekent dat de verwondingen van de werknemer nog steeds zullen herstellen) of permanent (de toestand van de werknemer zal niet veranderen, zelfs als hij niet volledig genezen is).

De vergoeding bestaat uit een lijfrente, d.w.z. een geldsom die de verzekeraar periodiek (bijvoorbeeld elke maand) betaalt gedurende een in het contract bepaalde periode (bijvoorbeeld tot de leeftijd van pensioen). Het slachtoffer ontvangt dus een vervangingsinkomen.

Het kan ook zijn dat de persoon bepaalde taken van het dagelijkse leven niet meer kan uitvoeren (bijvoorbeeld schoonmaken, traplopen etc.) en iemand nodig heeft om hem te helpen. Compensatie voor hulp van een externe persoon is dus ook mogelijk in het kader van een arbeidsongevallenverzekering.

3. De dood van de werknemer:

Bij overlijden van de werknemer betaalt de verzekeraar het gezin een bedrag dat moet worden gebruikt om de begrafeniskosten te financieren. Daarnaast wordt aan de begunstigden een lijfrente toegekend (echtgenoten, kinderen, ouders of broers en zussen, afhankelijk van de gezinssituatie).

02 395 53 67